Szigetvári Vár

 

 Szigetvári Zrínyi Vár

Magyarország egyik leghíresebb vára 1566-ban írta be magát Európa történelmébe, amikor Zrínyi Miklós várkapitány 2500 magyar és horvát katonájával megállította Szulejmán szultán százezres seregét. A legnagyobb török szultán nem érhette meg a vár elfoglalását: az ostrom vége előtt két nappal elhunyt, halálát titokban tartották. Zrínyi a több mint egy hónapig tartó ádáz ostrom ellenére a megadás helyett a végsőkig való küzdelmet választotta: szeptember 7-én hajnalban a belső várba visszahúzódó 200 katonája élén kitört a várból, példát adva ezzel az áldozatos hazaszeretetből. A védők csaknem mindnyájan hősi halált haltak, Szigetvár 122 évre török uralom alá került, erről tanúskodik a törökök által újjáépített vár és az országban egyedülálló Szulejmán-dzsámi a csonka minaretjével, Mekka felé tájolt imafülkéjével, valamint a falain látható török, arab, perzsa felirat töredékekkel. A vár és a város történelmét, a török-magyar háborúk korát látványos kiállítás mutatja be.

A magyar országgyűlés Zrínyi Miklós és katonái hőstettét a Civitas Invicta, a Leghősiesebb Város cím odaítélésével ismerte el, a vár keleti kapuja előtt ennek állít emléket a szigetvári szobrászművész, Vanyúr István emlékműve. A vár mögötti tó partján tovább menve érdemes egy sétát tenni a Hősi Kereszthez, mely egy szigetvári asszony áldozatkészségének köszönhetően minden itt meghaltnak emléket állít.

Nyitvatartás, belépők:

Szigetvár Város Önkormányzatának Képviselő-testületének 2015. szeptember 24-i, ill. október 9-i ülésén a következő döntés született.

A Képviselő-testület 2015. október 1. napjától a Szigetvári Vár nyitvatartási rendjét az alábbiak szerint határozta meg:

Téli nyitva tartás (október1.-április30.)-keddtől-vasárnapig 09.00-16.00 óráig.

A téli időszakban a hétfői napon a Vár zárva van!

Nyári nyitva tartás (május1.-szeptember30.)-hétfőtől-vasárnapig 09.00-18. óráig

A Szigetvári Várban alkalmazandó belépőjegy árakat 2015. október 1. napjától a Képviselő-testület az alábbiak szerint határozta meg:

- Felnőtt jegy: 1850,-Ft/fő
- Gyermek (6 éves kortól), diák, nyugdíjas:1250,-Ft/fő
- Csoportos kedvezmény (15 főtől):1450,-Ft/fő
- Nagycsaládos kedvezmény (2 felnőtt+2 gyermek) 5000,-Ft, (további 6 évesnél idősebb gyermek esetén 800,-Ft/fő
- Szigetvár Kártyával, a Várbaráti Kör tagjainak, valamint a szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek a várudvar ingyenesen látogatható
- A kiállítás megtekintése a szigetvári lakcímkártyával rendelkezőknek 800,-Ft/fő, a Szigetvár Kártyával rendelkezőknek és Várbaráti Kör tagoknak 500,-Ft/fő
- Díjtalan a belépés a szigetvári iskolásoknak tanóra keretében történő látogatás során.

Elérhetőségek:

Szojkó-Szinyákovics Kornélia  - marketing vezető

Mobil: 0673310121

E-mail: szigetvarivar75@gmail.com

Civitas Invicta projekt

A projekt A Dél-Dunántúli Operatív program Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című DDOP-2.1.1/A.B-12 kódszámú felhívásában kerül benyújtásra Történelmi és kulturális örökség turisztikai hasznosítása témában.

  • A projekt megvalósítója Szigetvár Város Önkormányzata.
  • A projekt összköltsége bruttó 300 millió forint.
  • Támogatás intenzitás 100%.

A projekt a „CIVITAS INVICTA – A leghősiesebb város” címet kapta, ezzel utalva a város által megkapott címre, mely tiszteleg Szigetvár lakóinak és védőinek az 1566-os támadás idején a város és hazánk hősies védelmében tanúsított bátor és önfeláldozó magatartása előtt.

  • A projekt kezdő dátuma 2013. november 29.
  • A projekt záródátuma 2015. június 30.

A Zrínyi Vár hosszú múltra tekint vissza, évekig magára volt hagyatva, nem történtek fejlesztések, amelyek növelték volna a látogatók számát, azonban 2011 óta újra a város kezelésébe került a vár.  Azóta folyamatos újításokat végeznek az építményen.

A projekttel a látogatók számára olyan környezetet, infrastruktúrát kívántunk biztosítani, mely a várat a Régió arculatát meghatározni képes vonzerővé teszi hosszú távon. Kulturális örökségünk védelme és fenntarthatósága csak a fejlesztés megvalósítását követően képzelhető el.

A fejlesztés közvetlen célja a szigetvári vár értékes, magas színvonalú –, a tradíciók és az autentikusság figyelembe vétele mellett – a 21. századi elvárásoknak megfelelő turisztikai kínálati elemmé való fejlesztése, a következők által:

  • A szigetvári vár kiállítótereinek valódi tartalommal való megtöltése, a hagyományos tárlati megoldásokat modern, interaktív eszközökkel (animációs filmek, rövid filmek, innovatív érintőképernyős kvíz programok) ötvöző állandó kiállítások kialakításával.
  • A várban fennmaradt dzsámi állagmegóvásának biztosítása, autentikus renoválása és a 19. századi ráépítésekből történő részleges „kibontása”.
  • A vár szabadtéri területein egy mobil színpad és nézőtér felállítása.

A beruházás egyik fontos elvárt eredménye, hogy a fejlesztések közvetlen és közvetett módon is pozitív hatással legyenek a település és kistérség környezetére, társadalmára és gazdaságára. A projekt megvalósulásával jelentősen javul a vár mint a kistérség egyik fő, illetve mint a település legfőbb turisztikai attrakciójának szolgáltatási minősége. Ennek következtében várhatóan – részben új célcsoportok megjelenése által is – nő a turistaforgalom és a turisták által eltöltött idő a településen, a kistérségben, kitágul a turisztikai szezon.