Súgó

A virtuális művelődési ház használatával kapcsolatos kérdések és válaszok

Mi az, hogy virtuális művelődési ház?

Ha Szigetváron vagy környékén él, talán már Ön is érezte, hogy nincs olyan egységes kommunikációs rendszer, ahol a kultúrával, helyi programokkal kapcsolatos összes információt egy helyen megtalálja. A virtuális művelődési ház azért jött létre, hogy ne kelljen többet így éreznie, de nem álltunk meg ennek az űrnek a betöltésénél. Egy olyan új, Magyarországon eddig még nem alkalmazott közösségi színteret hoztunk létre, amit nem csak az oldal kezelői szerkeszthetnek, hanem minden regisztrált felhasználó, így Ön is.

Ha az alábbi kérdések bármelyikére igennel felel, regisztráljon, mert itt a helye közöttünk!

Alkotott valamit, melyet szeretne megmutatni másoknak is?

Tartozik egy csoporthoz, melynek létéről és munkásságáról szeretne másoknak is beszámolni?

Szeretné, ha az Ön általa szervezett program minél szélesebb körben terjedjen el?

Szeretne könnyen és gyorsan naprakész információkat szerezni a környék programkínálatáról?

Szeretne a Szigetvárra látogató szeretteinek megmutatni, milyen a helyi kulturális élet?

Szeretne olyan közösséghez tartozni, melynek tagjai értékelik a tenniakarását?

Azt érzi, hogy szeretne alkotni valamit, de nem tudja, kihez forduljon segítségért?

Regisztráció

Miért érdemes a VMH tagjának lenni?

Az eddig napvilágot nem látott alkotások, produkciók, kezdeményezések a nyilvánosság elé kerülhetnek, és így az alkotók visszajelzéseket kaphatnak művükről, vagy akár további ötleteket, kezdeményezéseket generálhatnak.

A helyi rendezvények, programok meghirdetése egyszerűbbé válik, pár kattintással elérhető a célközönség, ingyenesen.

Egyetlen poszttal számos internetes közösségi oldalon (Facebook, Twitter, Google+) megjeleníthető a feltöltött tartalom.

Naprakész információk szerezhetők a Szigetvár és környéki közéleti, kulturális hírekről, eseményekről. 

Hogyan tudok a VMH tagja lenni?

Két módon lehet tagja a VMH-nak.

 • Az első (ajánlott/egyszerűbb) mód a Facebook belépés
  Ha Önnek van Facebook profilja, nem kell mást tennie, mint a VMH kezdőlapján, a jobb oldalon a Facebook bejelentkezés felirat alatti „Bejelentkezés” gombra kattintania. A Facebookos belépés a kényelmi funkción (nem kell külön regisztrálni, nem kell új jelszót megtanulni) egyéb előnyökkel is jár: a VMH oldala közvetlen összeköttetésben áll a Facebook-kal és egyéb közösségi megosztó oldalakkal. Így Facebook belépés esetén a már megszokott módon lájkolhat, kommentelhet.
 • A második mód a helyi regisztráció, melyet azoknak ajánlunk, akiknek nincs Facebook profiljuk. A helyi regisztráció lépései a következők:
  1. A VMH kezdőlapján, a jobb oldalon kattintson „Regisztráció!” szövegre, majd adja meg a kért adatokat (felhasználónév, e-mail cím, jelszó) és válassza ki a felhasználói fiókjának típusát (magánszemély, civil szervezet, közösség, intézmény, vállalkozás, szolgáltatás). Ahhoz, hogy sikerüljön a regisztráció, kérjük figyelmesen olvassa el a felhasználási feltételeket és amennyiben elfogadja azt, pipálja ki az „Elfogadom a felhasználási feltételeket” előtti négyzetet.
  2. A megadott e-mail címre kap egy emlékeztető e-mailt a megadott felhasználónévvel és jelszóval. FONTOS! Egyes esetekben ezt az e-mailt a levelezőrendszerek spamként (kéretlen levélként) kezelik. Ha nem érkezik meg a levél, kérem, nézze meg a spamek között!

Ezzel be is fejeződött a regisztráció, bejelentkezhet a honlapra.

Mi a különbség a regisztráláskor, ha civil szervezetként/intézményként vagy magánszemélyként szeretnék regisztrálni?

Nincs különbség, értelemszerűen szervezetként a szervezet Facebook profiljával érdemes belépni, illetve helyi regisztráció esetén a szervezet nevével regisztrálni és a regisztrációkor kiválasztani a „felhasználói fiók típusa” legördülő menüből a megfelelő típust (magánsze-mély, civil szervezet, közösség, intézmény, vállalkozás, szolgáltatás)

Mikor jelenik meg a profilom a VMH tagjai között, a „Közösségeink, tagjaink” menüben?

Regisztrálás után egyből látható lesz profilja a „Közösségeink, tagjaink” menüben.

Mit tehetek, ha helyi regisztrációval rendelkezem és elfelejtettem a jelszavam?

Kattintson a jobb oldalon található Bejelentkezés felirat alatt „Elfelejtett jelszó?”-ra. Itt adja meg felhasználónevét vagy e-mail címét. Egy jelszó visszaállító e-mail érkezik a postafiókjába, melyben a linkre kattintva megadhatja új jelszavát és beléphet az oldalra.

Ha helyi regisztrációval rendelkezem, hol tudom megváltoztatni a jelszavam?

A jobb oldalon, a Bejelentkezés dobozban található Adatlap linkre kattintva a Kapcsolati adatok rovatban tudja megváltoztatni jelszavát.

A honlap használata

Mire való a Közösségi kulturális blog?

A Közösségi kulturális blog a VMH egyik legfontosabb funkcióját tölti be, miszerint az oldalra bárki feltöltheti

 • a saját maga által készített szobrot, festményt, rajzot, fotót, ékszert, fazekas- vagy asztalosmunkát vagy írt verset, novellát, regényt, stb. vagy
 • a barátaival, társaival közösen előadott zenét, táncot, színdarabot vagy kisfilmet, rádióműsort, stb.
 • a közösségi, kulturális és művészeti terekben, intézményekben bemutatott előadások, kiállítások, stb. felvételeit, fotódokumentációit.

Hogyan tudok posztot (Bejegyzést) feltölteni a Közösségi kulturális blogba?

A blog használatához kattintson jobb oldalon található Bejelentkezés dobozban lévő „Új bejegyzés” gombra. (Vagy a bejelentkezett felhasználónál megjelenített felső eszköztárban található gombokra.)

Adja meg a poszt címét és tartalmát.

Amennyiben képet, vagy videót szeretne feltölteni a posztba, kattintson a Kép, videó feltöltés / beillesztés gombra majd, húzza a kiválasztott média fájlt a keretbe, vagy válassza a Fájl kiválasztása gombot és töltse fel a fájlt számítógépéről. Végezetül válassza a „Bejegyzésbe illesztés” gombot.
YouTube, Vimeo, DailyMotion, Flickr videók esetén elég a bejegyzés szövegébe másolni a videó linkjét. (Nem hivatkozásként, hanem sima szövegként!)

Kategóriák:
- jelölje be a megadott kategóriák közül, hogy melyik jellemző az Ön posztjára

Címkék:
- szabadon létrehozható és már létező címkék közül választhat aszerint, hogy melyik jellemzi leginkább az Ön posztját (többet is választhat)

Közzététel:
- itt tudja kiválasztani, hogy posztját elmenti vázlatként (későbbi közzététel esetére), megtekinti előnézetben vagy azonnal közzéteszi

Hogyan tudok eseményt meghirdetni?

Esemény meghirdetéséhez kattintson jobb oldalon található Bejelentkezés dobozban lévő „Új esemény” gombra, vagy az eszköztárban lévő gombra.

Adja meg az esemény címét és tartalmát.

Amennyiben képet, vagy videót szeretne feltölteni a posztba, kattintson a Kép, videó feltöltés / beillesztés gombra majd, húzza a kiválasztott média fájlt a keretbe, vagy válassza a Fájl kiválasztása gombot és töltse fel a fájlt számítógépéről. Végezetül válassza a „Bejegyzésbe illesztés” gombot.
YouTube, Vimeo, DailyMotion, Flickr videók esetén elég a bejegyzés szövegébe másolni a videó linkjét. (Nem hivatkozásként, hanem sima szövegként!)

A cím és szöveg után adja meg az esemény részleteit a megjeleníteni kívánt adatok mezőibe.

Esemény dátum és idő:

- amennyiben egész napos az esemény, pipálja be az „Egész napos esemény?” melletti négyzetet
- adja meg az esemény kezdő és befejező dátumát a legördülő naptár segítségével
- amennyiben esemény rendszeres időközönként ismétlődik, pipálja ki az „Ismétlés” melletti négyzetet és adja meg, hogy eseménye naponta, hetente, havonta vagy évente ismétlődik
- amennyiben rendszeres van kivétel az ismétlődésben adja meg a „Kivétel..” bepipálása után megjelenő ablakban, amennyiben csak 1-2 dátum esetében van kivétel, adja meg „Dátum kivételek” legördülő naptárában

Esemény helyszínének részletei:
- adja meg a helyszín megnevezését (pl. XY Kávézó, YX Művelődési Ház, stb.)
- adja meg a helyszín címét
- pipálja be a „Térkép megjelenítése” négyzetét
- amennyiben szeretne GPS koordinátákat megadni, pipálja ki „GPS koordináták” melletti négyzetet és adja meg a hosszúsági és szélességi fokokat

Esemény költség:
- amennyiben a meghirdetett esemény belépős, itt adhatja meg a részvételi díj összegét
- ingyenes rendezvény esetén hagyja üresen

Rendezvényszervezői információk:
- amennyiben szükséges, adja meg a kapcsolattartó nevét, telefonszámát, e-mail címét

Kategóriák:
- jelölje be a megadott kategóriák közül, hogy melyik jellemző az Ön eseményére
- amennyiben egyik sem, hagyja üresen

Címkék
- szabadon választható és már létező címkék közül választhat aszerint, hogy melyik jellemzi leginkább az Ön eseményét (többet is választhat)

Közzététel:
- itt tudja kiválasztani, hogy posztját elmenti vázlatként (későbbi közzététel esetére), megtekinti előnézetben vagy azonnal közzéteszi

Hogyan tudom a feltöltött bejegyzésemet/eseményemet módosítani?

A bejegyzés megtekintésekor az adott szerző a Szerkeszt gombra kattintva módosíthatja a saját bejegyzését, illetve a vezérlőpultban a Bejegyzés és Események menüpontnál.

Hogyan tudom a feltöltött posztomat/eseményemet törölni?

Kattintson a posztra/eseményre és a Szerkeszt gombra kattintva a szerkesztőfelületen található „Lomtárba helyezés” gombbal törölheti posztját, , illetve a vezérlőpultban a Bejegyzés és Események menüpontnál.

Hol tudom megváltoztatni az adataimat?

A jobb oldali oldalon, a Bejelentkezés dobozban található „Adatlap”-ra kattintva lehetséges az adatok módosítása.

Hogyan tudom az általam létrehozott eseményt meghirdetni a Facebookon is?

A meghirdetett események automatikusan megjelennek a Zrínyi tér Facebook oldalán is.

Mi a Hírek, információk kategória?

Itt találhatók a térség hírei – nem csupán kulturális, művészeti, hanem egyéb közösségi, közéleti témákban is.

Szeretnék hírt, információt feltölteni. Ez hogyan lehetséges?

A Hírek, információk menübe a Zöld Zóna Egyesület tagjainak van jogosultsága feltölteni az információkat, jelezze számukra e-mail-ben a kérését.

Hogyan tudom használni a naptárt?

A főoldalon a „Következő események” dobozban az elkövetkező 5 esemény látható. Az eseményre rákattintva nézhetjük meg az esemény részleteit. A „naptár megtekintése” gombra kattintva láthatjuk a teljes eseménynaptárt. Itt is kattinthatóak az események, tehát 1 kattintással elérhetők az események részletei.

A „Feliratkozás” gombra kattintva tudja felvenni a naptárkezelő programjába az adott naptárt.

A „Feliratkozás a Google Naptárba” gombbal tudjuk a saját Google (Gmail-es) naptárunkba integrálni a Zrínyi tér eseménynaptárát.

(Így kaphat e-mailt, sőt akár sms értesítést is az eseményekről, továbbá amennyiben okostelefonnal rendelkezik, azon is nyomon követheti a programokat.)

Mi található az Eseménytérképen? Hogyan tudom használni a térképet?

Az Eseménytérképen az aktuális, a Zrínyi téren meghirdetett események helyszínei találhatók. A „Nagy térkép megtekintése” gombra kattintva megtekinthetjük a nagy, összefoglaló térképet. A jelölőkre kattintva a felugró információs ablakon további részleteket talál az adott eseménnyel kapcsolatban.

Mit találok a „Segítségre van szükséged? stb.” menü pont alatt?

Itt érhetők el a térség oktatási, munkaerő-piaci, szociális információi, valamint a gazdálkodással, vállalkozásokkal, vállalkozásfejlesztéssel kapcsolatos tájékoztatók, tájékoztatások is, továbbá az egyes témakörökkel kapcsolatos ügyfélfogadások, tanácsadások, előadások időpontjai.

Mit találok a „Heti menü” menüpont alatt?

Itt találhatók a helyi éttermekben elérhető heti menü ajánlatok.

Mit találok a „Szállás, látnivalók” menüpont alatt?

Itt találhatók a Szigetvárra és környékére látogatók számára hasznos tájékoztatások a szálláslehetőségekről, az épített és természeti látnivalókról.

Hogyan tudok apróhirdetést feladni?

Apróhirdetés feladásának a lépései megegyeznek a posztfeltöltéssel. Lásd. „Hogyan tudok posztot/bejegyzést feltölteni a Közösségi kulturális blogba?”. Egyetlen különbség, hogy a „Kategóriák” dobozban a poszt alatt az „Apróhirdetések” melletti négyzetet kell kipipálni.

Az apróhirdetés feladása ingyenes?

Igen, ingyenes.

Mennyi ideig lesz fent az oldalon az apróhirdetésem?

Ameddig Ön nem törli a hirdetését.

Hogyan működik a „Közösségeink, tagjaink” menüpont?

A Közösségeink, tagjaink menüben találhatók a VMH regisztrált tagjai (mind a Facebookos, mind a helyi regisztrációval rendelkezők). A tagok bemutatkozása alatt található a bejegyzéseikre mutató link (“a saját oldaluk”).

Szeretném, hogy e-mail címem, telefonszámom nyilvános legyen. Hogyan tehetem ezt meg?

Az adatlapján a „További adatok” rovatban megadhat nyilvános e-mail címet és telefonszámot.

Mi található a „Közösségi terek, kulturális helyszínek” menüpont alatt?

Itt a térségben működő közösségi, kulturális és művészeti intézmények, azaz mindazon helyszínek bemutatása, bemutatkozása található, ahol az előadások, művek, munkák megtekinthetők.