Kulturális színterek

Zrínyi tér

  A történelmi város középkori eredetű főterén számos építmény emlékeztet a múltra. Északi részén áll Magyarország első Zrínyi emlékműve, az Oroszlán szobor, melyet Szigetvár és környéke lakossága 1878-ban közadakozásból emelt legnagyobb hőse tiszteletére. Tőle balra, a várba vezető utca elején található az egykori Postakocsiállomás épülete, melyben képzőművészeti kiállítások tekinthetők meg. Jobbra az 1910-ben épített Városháza magasodik, homlokzatán a város címerével és a harangjátékkal.A teret délen a Szent Rókus Plébániatemplom zárja le, előtte védőszentjének szobra áll. Az 1580 körül épített egykori Ali pasa dzsámit két évszázaddal később barokk stílusban építették át, kupoláját a korszak híres festőjének, Dorffmaister Istvánnak egyik legnagyobb alkotása, a Szigetvár elfoglalását és felszabadítását bemutató monumentális freskó díszíti.A tér nyugati oldalán lévő romantikus stílusban épült ház helyén állt épületben lakott az 1500-as években a magyar Liviusnak nevezett történetíró, Istvánffy Miklós, valamint a leghíresebb magyar históriás énekmondó, a környéken született Tinódi Lantos Sebestyén.

 

Török ház

Nyitvatartás:
Kedd-Szerda: 9:00-15:00
Bejelentkezés:
20/255-8683

  A török korban épült kétszintes épület mely iskolaként vagy karavánszerájként is működött, az egyetlen fennmaradt török lakóház a hódoltság-kori Magyarországon. A közelmúltban a   török állam támogatásával felújított épületben nagyszerű kiállítást rendeztek be, mely egy a hódoltság korában élt budai török defterdár, Ali Celebi fennmaradt hagyatéki listájából kiindulva elevenít meg egy 16. századi török házat. Az érdeklődők az élethű figurákkal együtt  megtekinthetik a kerevetes társalkodó részt, az étkezőasztalt, a konyhát, a tűzhelyet, a  mindennapi használati tárgyakat, valamint a kávé- és a fürdőkultúrával együtt a kalligráfia,  kerámia-, üveg- és miniatúra-művészetet.

 

Magyar-Török Barátság Park

   A Magyar-Török Barátság Park 1994-ben a Török Köztársaság kezdeményezésére és anyagi támogatásával jött létre, Törvényhozó Nagy Szulejmán szultán születésének 500.  évfordulóján, hosszas diplomáciai egyeztetéseket követően arra a területre, ahol a néphit  szerint török temető volt, s ezért a területet a szigetváriak nem szántották be. A Süleyman  Demirel török köztársasági elnök által felavatott park 1996-ban ivókúttal bővült.  Törökország 1997-ben Zrínyi Miklósnak, a nemes ellenfélnek is szobrot állított, így a park  egyike a világ azon ritka helyeinek, ahol az egykori ellenfelek közösen tekintenek a kései  utódokra, a megbékélést szimbolizálva  ezzel. Mindkét szobor Metin Yurdanur török szobrászművész alkotása.

 

Turbéki kegytemplom

Bejelentkezés:                       73/311-814

  A kitűnő borokat adó turbéki szőlőhegyre vezető úton magasodik a Segítő Szűzanya kegytemploma, melyet egy csodás gyógyulás feletti hálaadás miatt építtettek a török alóli felszabadulás után nem sokkal előbb fából, majd a 18. század második felében kőből. Főoltárára a passaui Segítő Boldogasszony képének másolatát tették.A néphit szerint a mai templom helyén temették el Szulejmán szultán szívét és belső szerveit, majd föléje egy nyolcszögletű, aranyozott kupolájú síremléket emeltek, melyet a török uralom után elbontottak, erre emlékeztet a templom falán 1913-ban elhelyezett emléktábla. A templom a 20. század közepéig a környék magyar, német és horvát katolikusainak közös búcsújáró helye volt, jeles Mária-ünnepeken ma is megtelik hívekkel.

Magtár

Nyitvatartás:
Kedd:                                    9:00-12:00
Csütörtök:                         13:00-14:00
Bejelentkezés:
20/225-2114                       73/311-407

  A város legrégebbi máig lakott lakóháza, a 18. századból származó Szily-ház  szomszédságában található a 19. században épített három szintes magtár épülete, melyet a  közelmúltban gyönyörűen felújítottak. Az épületben található kiállítás a település legrégebbi  lakosainak, a földműves bosnyákoknak állít emléket, bemutatja Szigetvárt a török alóli  felszabadulást követő évszázadokban, a bosnyák lakosság szellemi és tárgyi örökségét, mindennapi használati eszközeiket, ünnepeiket, szokásaikat

 

Zrínyi napok

  A település legjelentősebb ünnepe az az ország egyik legrégebbi múltra visszatekintő rendezvényeként 1833 óta a szeptember 7-hez legközelebb eső hétvégéjén megrendezett, Zrínyi Miklós és hős katonái előtt tisztelgő Zrínyi Emlékünnepség. A több napos rendezvénysorozat, benne a történelmi várjátékokkal és a minden korosztály számára élményt nyújtó programokkal, jelentőségét tekintve túlmutat a hagyományos fesztivál kereteken. Szigetvár város a nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően olyan kultúrák közötti fontos találkozási pont, amely a barátság és a megbékélés jegyében közelebb hozza az egyes nemzetek polgárait egymáshoz. A Zrínyi Napok programjai napjainkban is illeszkednek a több mint másfél évszázados hagyományokhoz.

 

Szigetvári Gyógyfürdő

Nyitvatartás:
Minden nap:                      8:30-19:00
Nyáron:                              8:30-20:30
Érdeklődni:
73/510-485                       73/510-486

  A gazdag történelmi múlt mellett az 1966-ban feltárt 62 C fokos gyógyvíz, Magyarország egyik legjobb minőségi gyógyvize is idegenforgalmi vonzerőt jelent a városnak. A Szigetvári Gyógy- és Termálfürdő egész évben várja a gyógyulni és pihenni vágyókat. Reumatikus és mozgásszervi megbetegedések, időskori csontritkulás és nőgyógyászati problémák kezelésére alkalmas a víz összetétele. A fedett és szabadtéri gyógymedencék mellett gyermekmedencével, sportolásra is alkalmas szabadtéri medencével, fedett tanuszodával és különböző kezelésekkel is várja a látogatókat a fürdő.

Környék látnivalói

  Többnapos szigetvári tartózkodás esetén a térség is rengeteg látnivalót nyújt. a várostól északra terül el a Zselici dombság, amely tiszta levegőjén, vadregényes erdein kívül sok érdekességekkel is szolgál. Szentlászló meglátogathatjuk a tájházat, és az ország egyetlen csuhémúzeumát, valamint a híres Ibafai Pipamúzeumot, a gyűrűfűi ökofalut, valamint az almamelléki erdei múzeumot és a kisvasutat. A kisvasúttal eljuthatunk a sasréti erdei iskolához és a vadászházhoz, ahol kellemes sétát tehetnek az oda-látogatók a csendes, tiszta levegőjű környezetben.
  Szigetvártól észak-nyugati irányban, egy rendezett kis faluban Patapoklosiban, a környék legszebb festett kazettás református templomát láthatjuk. Kedvelt kirándulóhely Magyarlukafa is, ahol nyaranta a tájházban népművészeti tábor működik. Szintén itt rendezik a már országos hírû Vendel napi búcsút is. Nem kevésbé híres a szomszéd falu Somogyhárságy, ahol évente rendezik meg a Pünkösdi Parasztolimpiát, amely több száz embert mozgat meg az ország egész területéről.
  Mindezek mellett nem egészen egy órás utazással eljuthatunk a darányi ősborókásba, felkereshetjük az Ormánság népművészeti emlékeit, bebarangolhatjuk a Dráva folyó vadregényes árterületeit.